Tevekaravánon vagy Varbó hátán utazik a Szaharában a jeladó?

Mint azt már többször említettük, a fehér gólyák jelölésére GSM alapú jeladókat használtunk. Ennek a technológiának az a hátránya, hogy csak GSM hálózat ernyője alatt tud nekünk adatokat továbbítani. Afrika nem Európa, ahol már szinte nincs olyan négyzetméter, ami ne lenne „behálózva”.

Észak-Afrika GSM térképe
A GSM hálózat lefedettségi térképe azon a területen amerre Varbó járt a télen.

Ráadásul, ha hetekig, esetleg hónapokig olyan helyen tartózkodik a madár, ahol nincs „térerő”, az automatika átáll napi egy üzenetküldésre, hogy feleslegesen nem dolgozzon az eszköz. Ezért egy idő után tartósan olyan helyen kell tartózkodni, ahol jó a GSM hálózat.

Csád-tó környékén GSM
A GSM hálózat Csád-tó és a Waza Nemzeti Park térségében.

Varbó repült a legnyugatabbra gólyáink közül, egészen a Csád-tó nyugati partjáig, ahol manapság nem a GSM hálózat fejlesztése a legnagyobb probléma. Ez a régió jelenleg válságterület, sajnos sok aggasztó hír érkezik Niger, Nigéria, Csád és Kamerun határáról. Itt tűnt el Varbó decemberben és csak február végén küldött három sms-t, már a szudáni sivatagból. Az első kettőben még januári, kameruni adatok voltak, míg a harmadikban már szaharaiak. A két terület adatai közt több mint 1600 km távolság és majdnem 1 hónap különbség van.

A kameruni adatok egy napi rutinját végző telelő gólyát mutatnak, amely az éjszakázó helye és a táplálkozó terület között ingázik a Waza Nemzeti Park közelében.

Kamerun Waza NP
Varbó napi mozgása a táplálkozó terület és az éjszakázó hely között a Waza Nemzeti Park mellett 2015.01.26-28.

A szudáni adatok viszont egy északkeletre vonuló madarat, vagy egy mozgásban lévő jeladót ábrázolnak, de viszonylag kicsi távolság az első és második pozíció között.

Szahara Varbó
Varbó jeladójának szaharai adatai 2015.02.23-24-én, mozgása a Nílus kékszalagja felé északkeleti irányba mutat.

Az irány ugyan megnyugtató, sőt abban is biztosak vagyunk, hogy az sms már a Nílus mellől jött (mert csak ott van térerő a térségben), de addig, amíg újabbat nem kapunk, marad a bizonytalanság. Vajon Varbó már hazafelé tart?

Varbó vonulási térképe>>

Afrikában lévő jeladós gólyáink térképe >>