Keszi, a fiatal nógrádi gólya útja Dél-Afrikáig

Az északi gólyahír projekt keretében 2014-ben két gólyafiókát jelöltünk meg. Egyik a már számtalan hírben szereplő Picur, másik az eddig háttérbeszorult Keszi. Ismerkedjünk hát meg vele is, annak apropóján, hogy elérte Afrika legdélebbi országát.

Keszi Dél-Afrika

Keszi útja fészkétől Dél-Afrikáig >>

Keszi”, mint arra neve is utal a Nógrád megyei Karancskeszi község szülötte, fészke a településhez tartozó Lászlóvölgyben található. Ez egy nagyon régi, több mázsás fészek, melyben 2014-ben csak két fióka cseperedett.

Keszi és tesója

Keszi (HGR7) és testvére a több mázsás fészekben (fotó: Papp Ferenc)

Ennek oka, hogy a szülőpár tavaly új összeállítású lett, mivel a korábbi tojó helyet, viszonylag későn, április második felében egy új, már gyűrűs gólya érkezett a hím mellé.

Kesziben az új pár

Az új pár együtt a lászlóvölgyi fészekben 2014.04.24. (fotó: Papp Ferenc)

A fiatal tojót először április 24-én figyeltük meg a fészekben, ekkor ki is derült származása, kora. Tápiógyörgyén, 2011-ben látta meg a napvilágot. Ez az év egyébként kiemelkedően jó év volt a gólyaszaporulat szempontjából. Az országos átlag 3 fióka/költőpár felett volt, így számíthatunk arra, hogy sok az évi gólyát láthatunk viszont pár évvel később.

Keszi gyűrűit testvérével együtt június 27-én kapta, jeladóját pedig augusztus 5-én.

Keszi gyűrűzés

Keszi már gyűrűvel a lábán figyel, éppen testvérét gyűrűzik (fotó: Cserháti Gábor)

Keszi a fészekben jeladóval hátán

Keszi már jeladóval a hátán a fészekbe visszahelyezéskor (fotó: Papp Ferenc)

Ettől a naptól követheti mindenki útját http://www.satellitetracking.eu/ honlapon. Ellentétben „Picurral” és az Ipoly menti gólyafiakkal ő nem bandázott, hanem testvérével együtt a fészek mindössze 500m-es körzetében gyakorlatozva tanult meg repülni.

Végül augusztus 16-án eredt a többi fiatal nyomába, és először a Tisza-tó mellett állt meg. Nem messze Tiszaigartól, ahonnan egy másik jeladós gólyánk a Kárpát-medencében telelő Igor származik. Keszi, Magyarországon még egy helyen a Karcag melletti Kecskeri-pusztán állt meg, aztán másnap már az Arad megyei Székudvar határában éjszakázott. Itt megpihent és a következő 3 napot környéken töltötte, majd augusztus 21-én elindult, de csak egy napra rá kelt át a Déli-Kárpátokon elkerülve a Retyezát magas csúcsait. Picurhoz és „Nógrád”hoz hasonlóan ő is megpihent az Al-Duna mellett Romániában, majd másnap már Bulgáriában volt. Augusztus 25-én ért Törökország területére és következő nap kelt át a Márvány-tengeren.

Itt érdekes módon a partvonalat ugyan követte, de nem a szárazföld felett repült át, az Izmiti-öblöt bizonyosan levágva érte el Kis-Ázsiát, s Eskisehirig vonult. Ekkor egynapnyi előnyben volt „Mező”höz és Hófogóhoz képest, akik csak másnap keltek át a Boszporuszon és együtt éjszakáztak 27-én. 28-án „Hófogó” szinte beérte Keszit és másnap párórás különbség volt közöttük. 29-én Keszi elhagyta Törökországot, míg mögötte a mezőny kissé sűrűsödött és megjelent „Horka” az öreg hím is az üldözők között. 30-án mind a 4 madár Szíriában volt, de Keszi elől a szír-jordán határon éjszakázott. A hónap végére Keszi elérte Egyiptomot és másnap átkelt a Vörös-tengeren, s Afrikába ért. Szeptember 2-án, pedig már a déli telelőhelyek felé vezető úton el is hagyta a Nílus közvetlen völgyét. Érdekesség, hogy pár nappal később a többi üldöző Hófogó, Mező, Horka, illetve az őket a Nílusnál beérő „Varbó” mind a nyugati Csád felé vezető utat választotta.

Szeptember 3-án, érte el azt a nagyjából 200km-es körzetet Szudánban, a Nílus mellett, ahová Picur augusztus 30-án, „Peter” augusztus 28-án jutott el. A három fiatal ebben a régióban tartózkodott október 20-ig, közben többször meglátogatták egymást. Volt olyan időszak október közepén, hogy a mindannyian egy 20km átmérőjű körön belül mozogtak. Peter először szeptember 28-án délben találkozott, ekkor pár száz méterre voltak  egymástól egy szántott területen New Halfától 25 km-re nyugatra. A következő napokat együtt töltötték, szeptember utolsó napján együtt ébredtek egymáshoz képest 20 méterre.

keszi és peter

Keszi (sárgával jelölve) és Peter (narancssárgával jelölve) egymás mellett éjszakázik 2014.09.29-30-a éjjelén (forrás: http://satellitetracking.eu/)

Több közös együtt alvás és táplálkozás után, Keszi október 8-án elhagyta Petert és Picurhoz repült át, tőle kb. 10km-re éjszakázott. Ezt a 100km kiruccanást visszafelé is megtette, így 9-én ismét Peter közelében táplálkozott. 10-én viszont Peter távolodott el a korábban használt területektől. 13-án Picur és Peter talált egymásra, s pár száz méterről nézhették egymást, de Keszi is 30km belül volt.

Keszi, Peter, Picur együtt

Keszi (sárgával jelölve), Peter (narancssárgával jelölve) és Picur (pirossal jelölve) legközelebb egymáshoz 2014.10.14-e hajnalán (forrás: http://satellitetracking.eu/)

A bandát elsőként Picur hagyta el október 15-én, de 17-én délelőtt még összefutottak. 18-án aztán jelentősen eltávolodtak, Picur ezekben a napokban pont azt a területet kezdte el használni New Halfa mellett, ahol korábban Keszi és Peter együtt bandáztak. A három madár innentől kezdve fokozatosan távolodott el egymástól, majd október 24-én a Kartúm és New Halfa közötti területet először Keszi hagyta el.

Keletre, Eritrea felé vette az irányt. Október végén érte el Etiópa keleti felén található Yangundi Rassa nemzeti parkot, és az Afar-medencében maradt egészen december 12-ig. Ebben az időszakban a mozgását a vízlelőhelyek, vízállások határozták meg ezen a száraz területen. Mozgásán jól látszott az a mintázat, ahogy reggelente kirepül, majd visszatér a tavakhoz. December 13-án aztán csapata megindult dél felé és Szomálián keresztül Kenyába vonult. Érdekesség, hogy Keszivel időben és térben is szinte párhuzamosan, de több száz km távolságban vonult Etiópiában Peter. 19-én az Egyenlítő közelébe is egyszerre értek, de míg Peter másnap átlépte azt, addig Keszi megállt a Habaswein és Mado Gashi települések közti folyóvölgyben. Az itt eltöltött 10 nap után elhaladt mellett egy másik szlovák jelölésű gólya „Michal” is. Akinek december 30-án nyomába eredt, és ekkor ő is átért a déli féltekére, a Kenya-hegy térségében. Az újév már Tanzániában a Nátron-tó mellett érte és aznap délben az Eyasi-tó mellett beérte Michalt, másnap pedig el is hagyta őt. Folyamatosan vonulva, január 7-én érte el Malawit és Zambiát, 11-én Mozambikot, 12-én Zimbabwét és 15-én Botswanát. A Botswanai útja nagy hasonlóságot mutat Picuréval, aki egy hónappal korábban december 17-én érkezett Dél-Afrikába. Keszi végül január 18-án délben lépet be Dél-Afrikai Köztársaság területére, másodikként a jeladós magyar gólyák közül. Utolsó pozíciója és Lászlóvölgyi fészke közötti távolság 8405 km, de több mint 12000 km vonult. Ebben a számban a kitérők, a táplálkozó területeken végzett napi mozgások nincsenek is benne. Szép teljesítmény nem?

Anyja és Keszi

Ki gondolta volna ekkor, hogy az anyja mellől Dél-Afrikáig jut a kis "Keszi" Lászlóvölgyből? (fotó: Papp Ferenc)

Afrikában lévő jeladós gólyáink térképe >>

Air Max 95 20th Anniversary