Keszi és Picur februári kalandjai Dél-Afrikában

Február elején írtunk utoljára a két Dél-Afrikában telelő jeladós gólyánkról, s ők azóta is nagyrészt egy helyen tartózkodtak. Nyugalomban tölthették a tél utolsó hónapjának eddig eltelt napjait, csapatukkal járhatták a réteket, mezőgazdasági területeket, s szedegethették a sáskákat, gyíkokat, pockokat, s minden mást, ami mozog ott a dél-afrikai nyárban.


Keszi és Picur helyzete 2015. február 20-án
Forrás: satellitetracking.eu


Picur (piros) és Keszi (narancs) tette meg a legnagyobb utat jeladós gólyáink közül.
2015. február 20. ::: Forrás: satellitetracking.eu

Kesziről nem tudtunk további információkat, hiszen február 3. óta nem érkeztek tőle friss adatok. Közben ígéretemhez híven, a háttérben megindult a keresése, s találtunk is olyan kollégát, aki tudott segíteni ebben. A neve Bradley Gibbons, aki a Karoo jó ismerője, s régebben azon a farmon is járt, ahol Keszi január 24. óta idejét töltötte. Sajnos friss koordináták nélkül csak remélhettük, hogy Keszi még ott van az öntözött farmon, ahonnan utolsó koordinátáit küldte. Bradley megkérte a helyi gazdálkodókat, hogy próbálják megkeresni a gólyánkat. Gólyákkal ugyan találkoztak, de nem jártak sikerrel, már ami Keszit illeti. Pénteken egyébként kaptam fotókat a környéken vadászgató gólyákról, amelyeket Bradley édesapja, Malcolm Gibbons készített, amikor arra jártak. Lentebb láthatóak ezek a képek. Ezúton is köszönöm nekik!

Közben persze Bradley-vel folyamatosan tartottam a kapcsolatot, s megírta, hogy azon a vidéken elég rossz a GSM hálózat lefedettsége, így ne csodálkozzunk, hogy Keszi jeladója nem küld SMS-t. Így aztán vártuk, hogy olyan helyre mozduljon el, ahol kicsit jobb lesz a hálózati kapcsolat lehetősége.

Pénteken reggel aztán (február 20.) megérkeztek a várva várt SMS-ek, s kiderült, hogy Keszi egészen csütörtökig, azaz négy héten keresztül ott volt az öntözött farmon, Venterstad-tól délre. Csütörtökön viszont útnak indult, s repült 130 km-t. Először délkelet felé indult, majd északkeletnek fordult, s meg sem állt egy másik öntözött farmig, ezúttal  Burgersdorp közelében. Most már tényleg mondhatjuk, hogy kedveli az öntözéses földművelést. :-)

Persze nem véletlen, hogy a gólyák a Karoo félsivatagos tájain ezeket a farmokat látogatják, hiszen azon a vidéken nem túl sok az élelem. A folyók mentén megművelt és öntözött mezőgazdasági területek viszont lehetőséget nyújtanak a túlélésükhöz.


Keszi közel egy hónapot töltött ezen farmon, Venterstad közelében.
2015. január 24. - 2015. február 19. között ::: Forrás: satellitetracking.eu


Csütörtökön újra útnak indult, s repült 130 km-t. Délkelet felé indult, majd északkeletnek fordult.
2015. február 19.


Egy újabb öntözött farmig jutott, ezúttal Burgersdorp közelében
Most már tényleg mondhatjuk, hogy kedveli az öntözéses földművelést. :-)

2015. február 19-20. ::: Forrás: satellitetracking.eu

Picur, a híressé vált másik gólyánk, egyelőre a megszokott menetrend szerint tölti napjait a Greytown közelében lévő hegyi réteken. Gyakran meglátogatja az aprócska vizes mélyedést, s az éjszakát általában a rét keleti oldalán lévő erdőfoltban tölti. Egyelőre nem érkeztek róla újabb fotók Dawie-től, de a lényeg, hogy rendszeresen érkeznek tőle az SMS-ek.

A két gólyánk jelenleg 460 km-re van egymástól, s egyelőre úgy tűnik, hogy jól érzik magukat Dél-Afrikában. Kíváncsian várjuk, hogy mikor hagyják ott a már-már megszokott helyüket, s indulnak esetleg észak felé. Gondolom, így vannak ezzel a kedves olvasók is.


Tipikus félsivatagos táj a Karoo-ban, kopár dombokkal, s zöldellő lucernafölddel.
Teljes felbontásban láthatóak (a képre kattintva) a középső vonalban legelésző
nílusi ludak (Alopochen aegyptiaca
) és néhány szürkefejű ásólúd (Tadorna cana).
2015. február 18. ::: Fotó: Malcolm Gibbons


Szedegető fehér gólyák egy száraz, éppen ugaroltatott mezőgazdasági területen
2015. február 18. ::: Fotó: Malcolm Gibbons


Egy szedegető gólya, kicsit közelebbről, az előző képen látható ugaroltatott területről
2015. február 18. ::: Fotó: Malcolm Gibbons


Picur közel két hónapja ideje nagy részét egy mindössze 2 km-es körzetben tölti.
2014. december 25. - 2015. február 20. ::: Forrás: satellitetracking.eu

Szerző: Nagy Károly

Nike Kobe AD Black Toe AR5515-100