Az áram ára… (vigyázat, sokkoló felvételek!)

Még élve (fotó: ifj. Pozsik Gábor)

Sajnos idén nyáron is több, mint 10 példány áramütéstől elpusztult gólyáról kaptunk hírt Nógrádból. Többségük idei helyi fióka, de akad közöttük távolabbról érkező is.

A fiatal gólyákat vonulásuk során vonzzák a nagy fészkek, ezt már több alkalommal is sikerült megfigyelni többek között a fészekkamerákon keresztül. Egy-egy ilyen alkalommal akár 10 fiatal is berepül egy nagyobb fészekbe. Ilyen fészkeket jellemzően felhagyott kazánkéményeken találunk, melyek jó nagyok és ráadásul magasabban is vannak, mint az oszlopon épültek.

Báró és két társa már a Vajdaságban

A tavasz első napján Báró kis csapatával együtt elhagyta Bor városának környékén található folyóvölgyet és továbbhaladt északi irányba. Délelőtt még remek hátszéllel hajtva átkelt a Szerb-érchegységen, mely tulajdonképpen a Déli-Kárpátok folytatása és elérte a Duna-völgyét.

A hátszél és a meleg idő is segítette gólyánkat még délelőtt „Báróékat” a vonulásban (forrás: https: www.ventusky.com)
A hátszél és a meleg idő is segítette „Báróékat” még délelőtt a vonulásban (forrás: https: www.ventusky.com)

Báró után másik gólyánk is elindult északnak, bár jócskán le van maradva tőle

Míg „Báró” az őrhalmi hím gólya már Európába az utolsó 100km-eit fogyasztva halad töretlenül fészke felé, addig gólyáink zöme még csak most kezdte meg hazaútját a távoli Afrikából. Közülük egy, „Hajdú”, február utolsó napján jelezte már, elindult haza.

Megindult Báró északnak, akár a hétvégére hazaérhet!

„Báró” az őrhalmi hím gólya már a héten hazaérhet, légvonalban alig 800km-re van fészkétől. 2017. február 26-án neki lendült végre utolsó európai etapjának. Igaz, kissé meglepő irányba, Görögország felé.

„Báró” 2016-ban már ilyenkor a fészkében volt (fotó: Papp Ferenc)
„Báró” 2016-ban már ilyenkor a fészkében volt (fotó: Papp Ferenc)

Oldalak