Veszélyek leselkednek a kirepülő kisgólyákra

A gólyafiókák kirepülése idén július közepén kezdődött el. Az Északi Gólyahír program keretében a szakemberek előtte elvégezték a gólyagyűrűzéseket.

A kirepülés után a kisgólyák néhány héten át még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, ismerkednek a világgal, a vadászat fortélyaival. A fiókák az első kirepülés után számos esetben sok veszélynek vannak kitéve: vezetéknek repülhetnek, áramütést szenvedhetnek, kezdeti koordinációs zavarok miatt ház falának ütközhetnek vagy túlzott bizalmasságuk miatt ragadozók áldozatává válhatnak, de előfordul, hogy elgázolják őket.

Nógrád megyében, Mohorán egy fészekből kiesett fiókát ápolnak budapesti Állatkertben és szintén odakerült mérgezés tüneteivel egy Endrefalván kikelt fióka is. Ám elmondható, hogy a fehér gólyák sérülése, pusztulása leggyakrabban (a felmérések szerint 94 %-ban) áramütés miatt következik be. Ezért sem meglepő, hogy a villanyoszlopokra települő párok veszélyeztetettek a leginkább. A fészek közelében, a középfeszültségű vezetékeken lévő transzformátorokon főleg a fiatal gólyák szenvednek áramütést. Ez különösen a kirepülés időszakában jelent problémát. Többnyire csak a vezetéknek csapódás következtében keletkező láb-, vagy szárnysérülés a jellemző, de sok esetben a transzformátorokon való mozgás miatt rövidre zárják az áramkört. Ezeket az eseteket némelyik gólya túléli, akad, amely végzetes sérülést szenved, soha többé nem tud repülni, és sokan közülük el is pusztulnak. Az idei szezonban Szécsényfelfaluban, Varsányban és Csécsén és Szikszón ütött agyon áram gólyákat. Statisztikák szerint Magyarországon a kirepülő fiatal madarak jelentős része, mintegy 70%-a nem éri meg az egyéves kort.

 
A másik veszélyforrás kirepüléskor a gólyák kezdeti mozgáskoordinációs zavara, melynek következtében a „landolásnál” sérülhet a fióka. A táplálkozó-területeken történő növényvédőszer-használata is potenciális veszélyt jelent a fehér gólyákra, bár ez szerencsére nem jellemző.

Mit tegyünk, ha sérült gólyát látunk? Ez esetben mindig forduljunk a természetvédelmi hatóságokhoz, de értesíthetjük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársait, illetve a katasztrófavédelem szakembereit.

A gólyák kirepülési időszaka rendkívül látványos, érdemes megörökíteni. Az Északi Gólyahír program fotópályázatára szeptember 30-ig várjuk a gólyás fényképeket.

Részletek itt!

Online UA Air Max 97 Undefeated Black Grey Green Red Sneakers Sale, Discount UA BASKETBALL Online