Veca is elhagyta Afrikát, már Libanonban van - telelése véget ért, de merre is járt a fekete kontinensen?

Ahogy a többi öreg gólyánk Veca is a csádi, nyugati irányt választotta őszi vonulása során. Az öregek közül elsőként már augusztus 28-án Csádba ért, ami nem volt váratlan tekintve, hogy ő 2014-ben nem nevelt utódokat.Telelésének első állomáshelyére, a Csád-tóhoz és a Fitri-tó közti térségbe szeptember 5-én érkezett. Ekkor Massakory várostól keletre lévő száraz szavannán tartózkodott, ahová sorra érkeztek meg a Kárpát-medencéből a gólya csapatok szeptember folyamán.

Veca teljes 2015 március 15.
Veca vonulásának térképe 2015. március 15. (forrás: http://satellitetracking.eu/inds/showmap?check166=166)

Elsőként Natália, a másodéves kuntapolcai tojó ért a közelébe, majd Horka, aki szeptember 30-án találkozhatott Vecával hiszen egymástól 3km-re sem voltak. Október elején aztán Varbó érkezett a régióban telelőkhöz, akihez 6-án Hófogó csatlakozott, s az esete ugyanabban a vízállásban egy csapatban éjszakáztak. 2014-ben Hófogó a fiatal jeladós gólyák közül egyébként egyetlenként választotta a nyugati irányt.

5 gólya Csádban
Az 5 fehér gólya elhelyezkedése 2014.10.07-én a Csád-tó és a Fitri-tó között; Veca kékkel, Horka lilával, Varbó szürkével, Natália pirossal, Hófogó sárgával jelölve (forrás: http://satellitetracking.eu/)

Október közepén 100km-re nyugatabbra húzódott egészen a Csád-tó közelébe, ahol egészen a hónap végig kitartott. Ezt a régiót szinte egyszerre Horkával és Natáliával november elsején hagyta el keleti irányba, és 1000km megtéve, folyamatosan vonulva 8 nap alatt érte el a szudáni Al Fashir városát. Itt november 10-én 20km belülre került Picurral a híressé vált adoptált fiatal gólyával, majd 14-én a két gólya egymástól 5km-re éjszakázott.

Veca és Picur egymás mellett aludt Szudánban 2014.11.14-én (forrás: http://satellitetracking.eu/)
Veca (sárga) és Picur (piros) egymás mellett aludt Szudánban 2014.11.14-én (forrás: http://satellitetracking.eu/)

Ebben az időszakban Horka és Michal is a térségben telelt. November végén aztán érdekes dolog történt, míg Veca délre húzódott Nyala városa felé, addig onnan Dalma pedig északnak Al Fahsír felé vonult. Dalma, Natália és Veca december közepéig tartózkodtak Szudán nyugati felén, majd Veca tovább vonult keletnek. Szudán és Dél-Szudán határvidékén repülve Malakalnál érte el a Fehér-Nílus völgyét és innen már a folyót követve északra tartott. Karácsonyi Ünnepeket Dél-Szudánban Renk városa mellett töltötte, majd visszatért Szudánba és tulajdonképpen a tél további részét Rabak városa melletti mezőgazdasági területeken töltötte.

2015 január-február Veca Rabak mellett, a Fehér-Nílus völgyében telel (forrás: http://satellitetracking.eu/)
2015 január-február Veca Rabak mellett, a Fehér-Nílus völgyében telel (forrás: http://satellitetracking.eu/)

Március elsején aztán megkezdte tavaszi vonulását a Nílus folyását követve északnak. Veca március 13-án kelt át a Vörös-tengeren, 14-én érte el Izraelt és jelenleg Libanonban van.

Veca 20150315
Veca átkelt a Vörös-tengeren és már Libanonban van 2015. március 15.

Öreg gólyáink vonulási térképe>>

Afrikában lévő jeladós gólyáink térképe >>

Undercover Nike Daybreak Release Date