Veca átkelt a Balkán-hegységen – Párja várja?

Bulgárián, a Balkán-hegységen keresztül vezetett ma az Ipolyvecére készülő gólyánk útja. Veca a Középső-Balkán 1000m fölé emelkedő vonulatán kelt át, majd az Elő-Balkán lankáin, Patresh falu közelében állt meg összesen 185km megtéve.

Veca_0325
Veca átkelt a Balkán-hegységen 2015. március 25-én

Még minimum 3 nap. Sokan kérdezik mikorra érkezik haza Veca? Ezt nehéz megmondani, mert már többször megírtuk, hogy az időjárás nagyban befolyásolja a gólyák vonulását és hazaérkezésük időpontját. Egy-két napos rossz idő könnyen megállíthatja őket útjukon és ilyenkor bizony napokra megállhatnak. Ha számolgatni akarunk, holnap átkelnek a Dunán és a Kárpátok előterében állhatnak meg. Utána az Kárpátokon átkelés következne, de péntekre és a hétvégére már nem ígérnek jó időt.

Craiova időjárás
Craiova térségében pénteken már rossz idő lesz, csütörtökön odáig juthat Veca és csapata (forrás: http://www.foreca.hu/)

Onnan szintén egy-két nap az út Erdély és/vagy Partiumon, illetve az Alföldön keresztül az út az Ipoly völgyébe.

Veca 720km-re
Légvonalban még 720km-re van Veca Ipolyvecétől

Veca már talán várja annál a fészeknél, ahol tavaly sérülten kézre került. Ki tudja, hogy fog alakulni Ipolyvecén a párba állás, mert ott él Nógrád megye legnagyobb gólyaállománya. A 8 aktív fészken, 16 gólya is elfér, de az, hogy kinek ki lesz a párja még változhat. Mindenesetre egy hím már a fészekben vár…

Veca párja
Egy hím „Veca fészkében” felborzolt nyaktollakkal jelzi a fészekfoglaltságát tojóknak és hímeknek egyaránt, persze más-más üzenet értékkel (fotó: Papp Ferenc)

Veca vonulási térképe>>

Öreg gólyáink vonulási térképe>>

Afrikában lévő, illetve hazafelé vonuló jeladós gólyáink térképe>>

Air Precision 2017