A rossz idő Törökországban megállította gólyáinkat, köztük Varbót és Vecát, de napokon belül hazaérhetnek

Varbó már március 14-én, míg Veca 16-án lépte át Törökország határát, azóta ebben a hatalmas országban tartózkodnak. Nem véletlenül, ugyanis ott sincs kedvező idő a vonuláshoz.

Varbó Hugyagon
Varbó ért elsőként Törökországba jeladós gólyáink közül - Hugyag, szántóföld 2014.05.05. (fotó: Papp Ferenc)

A gólyák és a nagy testű madarak a felszálló meleg légáramlatokat (termik) használják energiatakarékos vonulásukhoz, ezeken „feltermikelve” jutnak olyan magasra, ahonnan már csak siklaniuk kell, a következő alkalmas termikig. Most egy részt Törökországban hidegebb van, mint nálunk, másrészt felhős, erős ellenszeles az időjárás.

Időjárás 20150319
Az ellenszél és a rossz idő megállította Vecáékat Konya mellett Törökországban (forrás: windfinder.com)

Veca ezért március 19-én nem messze Konya városától megállt, egész nap összesen 15km mozdult el, lényegében egy helyben van. A helyzete alapján ő a klasszikus boszporuszi úton halad az Iskenderuni-öböl – Konya – Eskisehír – Boszporusz vonalon. Tavaly is ezen vonult el Afrikába.

Varbó Veca 0319
Veca (pirossal jelölve) a főútvonalon várakozik, míg Varbó (sárgával jelölve) az "elkerülő" felé vette az irányt

Vele ellentétben Varbó tavaly a Márvány-tenger nyugati felén kelt át, a Dardanellák közelében. Idén is délnyugatnak vette az irányt, így valószínűleg ismét a Márvány-tenger nyugati medencéjét fogja választani az átkeléshez Európába.

Varbó Veca 0319
Veca (pirossal jelölve) a Boszporuszon kelt át tavaly is, míg Varbó (sárgával jelölve) a Márvány-tengeren (forrás: http://satellitetracking.eu/)

Feltehetjük a kérdést mikor érnek haza? Konya városától 400km a Boszporusz, ami két nap lehet a mostani kedvezőtlen időjárásban. Onnan még 1100km Nógrád megye, ami kedvező körülmények között akár 3 nap alatt is teljesíthető, de a mostani tempóban inkább 5-6 nap lesz.

Öreg gólyáink vonulási térképe>>

Afrikában lévő, illetve hazafelé vonuló jeladós gólyáink térképe>>

Promotions! Bonus Superstar Shoes White 100% Authentic UGPR2736