Picur hazatért a Kárpát-medencébe!

Picur” a nagyhalászi fészekből Rimócra kimentett fióka tegnap, az Olt folyó völgyét követve átkelt a Kárpátokon. Ezzel a fiókaként jeladózott gólyák közül elsőként tért vissza Afrikából a Kárpát-medencébe.

Picur a vonulása erdélyi Nagyszebenig (forrás: http://satellitetracking.eu/)
Picur a vonulása erdélyi Nagyszebenig (forrás: http://satellitetracking.eu/)

Ahogy korábban írtuk a „visszatérés” másodévesként az öregkontinensre nem ismeretlen, de ritka jelenség. Picur május 19-én a Dardanellákon keresztül érte el Európát, majd megpihent egy kicsit. A következő négy napot az Évrosz völgyében, az ottani rizsföldeken táplálkozással töltötte. A folyó a Törökország és Görögország között a határt képezi, így nehezen megközelíthető, ezért képes beszámolóval sajnos nem szolgálhatunk, bár a görög kollégák nagyon készültek lencsevégre kapni Picurt. Gólyánk viszont másképpen gondolta és május 24-én megindult egyenesen északnak, s Bulgáriát átrepülve az Al-Duna román oldalán állt csak meg. Itt viszont nem pihent sokáig és másnap az Olt folyó mentén berepült Erdélybe, a Nagyszeben közeli Rákovica faluig.

Picur útja Törökországból a Kárpátokig (forrás: http://satellitetracking.eu/)
Picur útja Törökországból a Kárpátokig (forrás: http://satellitetracking.eu/)

Ma, talán a rossz idő miatt nem indult tovább. Kérdés innen merre megy, tartja az északi irányt vagy nyugatra az Alföld felé fordul?

Picur vonulási térképe>>

Afrikában lévő, illetve hazafelé vonuló jeladós gólyáink térképe>>

Air Max 90 YEEZY 2 SP