Picur és csapata

Tavaly nyáron megjelölt Picur már sok kalandon túl van és augusztus elején ő is újra neki vágott a nagyútnak Afrikába. De hol töltötte és kikkel 2. nyarát? Ennek a kérdésnek jártunk utána Erdélyben június végén.

Picur erdélyi nyaralása (forrás: http://www.satellitetracking.eu/)
Picur erdélyi nyaralása (forrás: http://www.satellitetracking.eu/)

Picur a másodéves gólyák nagy részét meghazudtolva nemcsak Európába, de a Kárpát-medencébe is visszatért első dél-afrikai teleléséből. Ez önmagában is ritka jelenség, az meg főleg, hogy hacsak pár órára is, de érintette Magyarország légterét Mezőkovácsházánál június 9-én. Innen azonban visszafordult és egy ideig Temesvár környékén a Temes folyó mentén tanyázott. Egy hét pihenő után aztán újra szárnyra kapott és visszatért Nagyszeben térségbe, nagyjából oda, ahol május 25-én beékezett Erdélybe.

Picur Magyarország felett 2015.06.09-én (forrás: http://www.satellitetracking.eu/)
Picur Magyarország felett 2015.06.09-én (forrás: http://www.satellitetracking.eu/)

Egy jó hét Szeben menti tartózkodás után Picur jelei kirajzoltak egy napi rutint Omlás és Szelistye között, mely felbátorított arra, hogy meglátogassuk és megpróbáljuk megfigyelni kikkel is hozta össze őt a sors. Június 30-án hajnalban érkeztünk meg az Omlás feletti hegyi legelőkre, ahol sokat időzött a Picur és a csapat, de itt nem leltük őket, ezért bementünk a faluba kérdezősködni. Egy szásszal sikerült beszélnünk, aki bizony nem látott gólyát, s mi is hiába kerestük őket, egy békászó sason kívül más „nagymadarat” nem leltünk. Ezután „wifis” segítséget kértünk, meglettek Picur reggeli jelei, szinte pont ott, ahol reggel kerestük. Visszamentük, de sajnos bottal üthettük a nyomát. A helyi pásztor és családja látta őket aznap reggel és már korábban is. Azt is megerősítette, hogy többen vannak. Ez azért biztató volt. Találtunk egy friss gólyatépést is, amely viszont kissé nyugtalanított…

Omlás
Omlás és környéke (fotó: Papp Ferenc)

Omlás kaszáló (fotó: Papp Ferenc)
Omlás kaszáló - mégsincs gólya a faluban (fotó: Papp Ferenc)

Omlás főutcája - szász település (fotó: Papp Ferenc)
Omlás főutcája - szász település (fotó: Papp Ferenc)

Hegyi legelő Omlás felett, a táj hasonló Picur afrikai telelőhelyéhez (fotó: Papp Ferenc)
Hegyi legelő Omlás felett, a táj hasonló Picur afrikai telelőhelyéhez (fotó: Papp Ferenc)

Benéztük a Szeben-völgyébe és próba-szerencse alapon szétnéztünk. Ahogy Szelistyében wifi után jártunk megláttunk egy gólyát az égen, s ezt követve, már visszafordulva a főúton sikerült kiszúrnunk egy gólyacsapatot a főút mellett lekaszált lucernán. Lekanyarodtunk és a szemergő esőben szinte egyből megláttuk Picurt jeladóval a hátán. Nagy élmény volt, a Dél-Afrikát megjárt hazánk fiával Erdélyben találkozni.

Picur balról a harmadik, jeladóval a hátán (fotó: Csernák Szabolcs)
Picur balról a harmadik, jeladóval a hátán (fotó: Csernák Szabolcs)

A gólyák két kisebb csoportot alkotva álltak összesen 27-en. Sajnos, másik madáron nem volt gyűrű így újabb információkkal nem lettünk gazdagabbak azonfelül, hogy testvér, nógrádi társ, szinte biztosan nem volt vele. Félórányi nézelődés után otthagytuk őket, és még távozóban láttuk, hogy ők is távoznak a hegyi legelők felé.

Picurék két csoportban álltak összesen 27-en a lucernatarlón (fotó: Csernák Szabolcs)
Picurék két csoportban összesen 27-en álltak a lucernatarlón (fotó: Csernák Szabolcs)

Hazafelé még benéztünk Nagyszebenbe, amit érdemes felkeresni, illetve megnéztük az autópályáról Picurék éjszakázó helyét.

Reméljük, jövőre is visszatér a Kárpát-medencébe Picur!

Nike Odyssey React