Mindkét jeladós gólya sikeresen áttelelt a Kárpát-medencében

Korábban megírtuk ezen a télen két jeladós madarunk nem hagyta el a Kárpát-medencét. Az egyik Január, aki már a tavalyi telet is nálunk töltötte, a másik Igor, a tavaly kelt tiszaigari fióka.

Január és Igor mozgása jelentősen eltér a télen, míg Január helyben maradt, addig Igor bejárta a Kárpát-medencét (forrás: http://satellitetracking.eu/)
Január (piros) és Igor (narancssárga) mozgása jelentősen eltér a télen, míg Január helyben maradt, addig Igor bejárta a Kárpát-medencét (forrás: http://satellitetracking.eu/)

Január a telet ismét az Ipoly-völgyben töltötte. A fészkétől nem nagyon távolodott el, mindössze egy közel 8km hosszúságú Ipoly-árteret használt egész évben. Ezen a kis területen még a januári hideg fagyos időben is megtalálta táplálékát.

A fotó egy olyan rejtett forrásnál készült, ahol még -15 fokban sem fagy meg a víz, Január az ilyen helyeken tölti éjszakáit.
A fenti kép egy olyan rejtett forrásnál készült, ahol még -15 fokban sem fagy meg a víz, Január az ilyen helyeken töltötte éjszakáit

Január elején azonban jeladója végleg leállt, elromlott, így már csak megfigyelésekből értesülhettünk róla merre jár.

Január jeladója elromlott, adatai ezért nem frissülnek (forrás: http://satellitetracking.eu/)
Január jeladója elromlott, adatai ezért nem frissülnek (forrás: http://satellitetracking.eu/)

A hónapban még többen látták Szécsény környékén, majd ismét Ludányhalásziban tűnt fel a réteken. Innen az utolsó bizonyos adatunk róla február 5-ei, ekkor a helyi gazdálkodó látta fészke közeli réteken a marhák mellett. Később február közepén a gazdálkodó egyik munkatársa a ludányi marhatelepen látott gólyát, majd egy rimóci lakos február 12-én reggel jelentett be egy gólyát Szécsény melletti szántókról. Nagy valószínűséggel Januárt láthatták és az utóbbi megfigyelési helyszín pedig már kívül esett szokásos tartózkodási területéből. Ezek után semmi hírt nem kaptunk felőle. Februárban és márciusban is kerestük több alkalommal, de nem került elő. Március 10-én pedig a teljes érintett Ipoly menti legelő szakaszt lejártam, ekkor már biztos lettem benne, hogy két eset történhetett vele; vagy elpusztult vagy valamiért elhagyta ezt a területet. A legutolsó megfigyelési helyszín beleillett az Ipoly-völgy elhagyási képbe. Mindenesetre teljes volt a bizonytalanság, egészen március 29-ig, amikor is Csernák Szabolcs kollégám egy gólyát látott meg Január fészkén, s közelebb menve a jeladójáról, illetve a színes gyűrűjéről be is azonosította. Ma is a fészkén volt, párja még nincs, de az idei vonulási anomáliák miatt ez nem is csoda.

Január a fészkén az Ipoly mellett 2015. április 09-én
Január a fészkén az Ipoly mellett 2015. április 09-én (fotó: Papp Ferenc)

Fán lévő fészkek már ritkaságba mennek a Kárpát-medencében
Fán lévő fészkek már ritkaságszámba mennek a Kárpát-medencében (fotó: Papp Ferenc)

Igor már kalandos telelését már korábbi cikkünkben megírtuk, ugyan Belgrád elővárosáig eljutott, de visszafordult, s végül az egész telet a Kárpát-medencében töltötte. Újév első napján Szarvas város határában állt meg, s másnap egy városszéli tanyán kötött ki és innen már nem is ment tovább. Hála Csicsei Pálnak, aki gondjaiba fogadta és némi táplálékkal egészítette ki étrendjét. Olyan jól érezte magát itt, hogy április elejéig nagyon el se mozdult onnan. Itt látogattuk meg is őt március elsején.

Igor a Csicsei-tanyára költözött be télre (fotó: Papp Ferenc)
Igor a Csicsei-tanyára költözött be télre (fotó: Papp Ferenc)

Igor a tanya tetején biztonságban érzi magát (fotó: Papp Ferenc)
Igor a tanya tetején biztonságban érezte magát (fotó: Papp Ferenc)

Aztán talán egy érkező gólyacsapat hatására kimozdult és átlendült a Körös túlpartjára Mezőtúr határába. Április 5-én ott is éjszakázott és csak másnap tért vissza a tanyára. Április 8-án pedig azt hírt közölte Csicsei Pál, hogy kettesben látja Igort egy másik gólyával egy belvízfolton, a tanya közelében. Meglátjuk ennek mi lesz a vége…

Igor valószínűleg még idén nem fog költésbe állni, de Január már készen áll arra, hogy újabb fészekaljat neveljen fel, már csak pár kell hozzá.

Január és Igor mozgásának térképe>>

Afrikában lévő, illetve hazafelé vonuló jeladós gólyáink térképe>>

jordans for sale trends