Mikor érkeznek haza fehér gólyáink?

Február végén már egyre többen kérdezgetik, hogy elindultak-e már, s vajon mikor érkeznek haza fehér gólyáink?

Akik évek óta figyelemmel kísérik a gólyákkal kapcsolatos szakmaibb honlapokon megjelenő híreket és az MME által közzétett adatokat, azokat már nem tévesztik meg a februárban megérkező gólyákról szóló híradások. Sejtik, hogy az Afrikában telelő magyar gólyák márciusban érkezhetnek haza, s a februári "elsők" valahol a Kárpát-medencében, vagy valahol Európa mediterrán régióiban tölthették a telet.

Arra a kérdésre, hogy a Kárpát-medencében fészkelő fehér gólyák többsége elindult-e már, pontos választ nem adhatunk, de feltételezhetően még nem, s talán csak a következő napokban indulnak el. Jelenleg csak arra alapozhatjuk ezt a feltevést, hogy a GPS-GSM jeladóval Afrikában lévő négy "öreg", azaz korábban már költő jeladós gólyánk közül az utóbbi napokig csak Varbó mozgása mutatott arra utaló jeleket, hogy talán már hazafelé tarthat.


A februárban aktív, azaz adatokat küldő, Afrikában lévő jeladós gólyáink friss pozíciói (2015.02.26.)
Forrás: satellitetracking.eu

Az elmúlt években jeladóval Afrikába eljutó gólyáink adatai alapján az is feltételezhető, hogy a magyar fehér gólyák nagyobb része az Egyenlítőtől északra, Csádban és Szudánban tölti a telet, s talán csak kisebb részük vonulhat délebbre, Etiópiába, Kenyába, Tanzániába, sőt egy részük Zimbabwéig, Botswanáig és Dél-Afrikáig is eljut. (Azt, hogy Dél-Afrikában is telelnek magyar gólyák, már több mint 100 éve tudjuk a gyűrűzött egyedek megkerülési adatai alapján.)

Az Afrikában telelő gólyáink előőrsei már elindulhattak, s a következő napokban biztosan elindulnak, de a többség még várhat több napot vagy hetet is. Ha elindulnak, akkor viszont belehúznak, hiszen tavasszal sietősebb a dolguk, mint ősszel. A költés mielőbbi, de már megfelelő körülmények (tavaszias időjárás) között történő megkezdése sürgeti őket. Így aztán az Egyenlítőtől északra telelők akár két héten belül is hazaérhetnek, ha egy-egy kedvezőtlen időjárási front fel nem tartóztatja őket.

A fiatalokról régóta tudjuk, hogy első egy-két évükben nem térnek vissza a kikelésük közeli régiójába, s ezt a jeladóval megjelölt madaraink példáján is láthattuk. Csak Törökországig repültek vissza, s azt sem sietve, inkább április - május hónapokban tették meg ezt az utat. A most Afrikában lévőknek sem jutott még eszébe észak felé fordulni. Egyelőre élvezik az afrikai napsütést.


A korábbi években műholdas jeladóval Afrikából visszainduló fiatal gólyáink 
(Apaj, Tisza, Natália és Alexander) áprilisban hagyták el a fekete kontinens földjét.
Forrás: satellitetracking.eu

Gólyafészek adatbázisban jelenleg 3616 olyan megfigyelési adattal rendelkezünk, amelyek az első vagy második gólya fészekhez történő megérkezését rögzítik, s ezek alapján az elmúlt években az érkezések 90 %-a március 20. és április 23. között történt. Mindössze az adatok 2 %-a szerint érkeztek korábban! Ez alapján kijelenthető, hogy a magyar fehér gólyák többsége március végétől április végéig érkezik meg a fészekhez.


3616 megérkezésről vannak adataink a Gólyafészek adatbázisban, s ezek alapján az elmúlt években
 az érkezések 90 %-a március 20. és április 23. között történt.

Mindazoknak, akik szinte élőben szeretnék nyomon követni gólyáink hazafelé vezető útját és megérkezését, érdemes lesz gyakran meglátogatni a jeladós madaraink adatbázisát

Azoktól pedig, akik rendszeresen járnak gólyafészkek közelében, s regisztrált felhasználói a Gólyafészek adatbázisnak, azt kérjük, hogy töltsék fel az első vagy a második gólya megérkezését, minden olyan fészek adatlapjára, amelyről biztosan tudják ezeket az adatokat!*
 
Ezúton is köszönjük az adatfeltöltők közreműködését!
 
*Sajnos néhány adatközlő biztosan nem a megérkezések napját adta meg az adatbázisban, hanem a feltöltés napját! A Gólyafészek adatbázisban az egyes fészkek adatlapján mindig a megfigyelési adatokhoz kell ezeket feltölteni, s mindig azt a napot, amikor a feltöltött esemény megtörtént (pl. első gólya megérkezése; második gólya megérkezése; egyik szülő a fészken ül; párzás stb.)!
 
Szerző: Nagy Károly

air max 90 essential USA