Jeladós gólyák telelése a Kárpát-medencében

Ezen a télen két jeladós madarunk nem hagyta el a Kárpát-medencét. Az egyik a már rutinos Január, aki már a tavalyi telet is nálunk töltötte, a másik Igor, a tavaly kelt tiszaigari fióka.

Január a befagyott Szécsényi-réten élelem után kutat

Január a befagyott Szécsényi-réten élelem után kutat (Fotó: Papp Ferenc)

 Papp Ferenc)

Igor a fiatal tiszaigari jeladós gólya (Fotó: Papp Ferenc)

Január nem távolodott el az Ipoly mellett található fészkétől, illetve a ludányi és szécsényi táplálkozó területektől, egy közel 8km hosszúságú Ipoly-árteret használt egész évben. Ezen a kis területen belül még a hét közepi hideg fagyos időben is megtalálja azokat az eldugott táplálékforrásokat, amelyek átsegítik őt a nehéz napokon. Az alábbi fotó egy olyan rejtett forrásnál készült, ahol még -15 fokban sem fagy meg a víz.

 Papp Ferenc)

Január a víz és jég határán vadászik (Fotó: Papp Ferenc)

Január az ilyen helyeken tölti éjszakáit.

 Papp Ferenc)

Január este az éjszakázó helyen (Fotó: Papp Ferenc)

 Papp Ferenc)

Január hajnalban ugyanott (Fotó: Papp Ferenc)

Igor már kalandosabban telel. Miután az őszi vonulást lekéste október 10-én, egy szintén késő féllábú német gólyával vágott neki az útnak. A Jászság érintésével a kardoskúti Fehér-tóig jutott, de ide már a német társa nélkül érkezett. Itt a darvakkal bandázott, majd két hét után átrepült a Vajdaságba, és két nap alatt egészen Belgrád elővárosáig jutott. Innen viszont nem kis meglepetésünkre visszafordult és pár nap múlva ismét Magyarországon volt. Egy hetet töltött a Hortobágy-Berettyó mellett, aztán visszatért Nógrádba, de a Cserhát hegyei megállították és visszafordították a Cserhátaljára, Kartalra. Itt sikerült lencsevégre kapnunk a jó erőben lévő fiatal gólyát.

 Papp Ferenc)

Igor Kartalon a friss szántásban táplálékot keres (Fotó: Papp Ferenc)

Ej, mi a kő! tyúkanyó kend! Hogy került télen a szomszédba ez a gólya? (Fotó: Papp Ferenc)

Ej, mi a kő! tyúkanyó kend! Hogy került télen a szomszédba ez a gólya? (Fotó: Papp Ferenc)

A következő telelési állomás Jászfényszaru, ahol Zagyva folyó partján töltött egy hónapot. Itt is meglátogattuk, kiderült egyedül van és egy „pockos” lucerna táblán táplálkozik sokat.

 Papp Ferenc)

Igor Jászfényszaru határában egy lucernatarlón (Fotó: Papp Ferenc)

December közepén valószínűleg újabb társakra lelhetett, mert újra nekivágott az Alföldnek és több megállót beiktatva Arad környékére ért. Itt helyi madarászok egy társával együtt megfigyelték őt.

 Daróczi J. Szilárd)

Igor Arad mellett "legelészik" (Fotó: Daróczi J. Szilárd)

Külön érdekesség, hogy ettől a két madártól pár kilométerre másik két gólyát is sikerült megfigyelni, amelyek közül az egyik gyűrűs volt. A Karácsonyt Arad mellett töltötte, majd újra nekivágott a Vajdaságnak és a Szárcsa település melletti halastavakhoz ment. Innen ismét visszafordult, és a Kárpát-medence belső, hó mentes területei felé tartott. Újév első napján Szarvas város határában állt meg, az utóbbi napokat már itt tölti.

Igor és Január mozgása térképen >>

nike air max 90 basketball