Irány Zambia?

Nagy Károly blogbejegyzése nyomán. Forrás: http://www.nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu

Előző bejegyzésem óta pihent Picurunk? Ááá, dehogy! Szerencsére a jeladója sem, így a ma reggel megérkezett SMS-ekben benne voltak a szombati és vasárnapi adatai. Bár a szombat reggeli első adatai még nem jöttek meg (talán a Mikulás ludas a dologban?), de azt már így is tudjuk, hogy szombaton legalább 253 km-t repült, vasárnap pedig további 254 km-t. Így december első hetében 855 km-t tett meg, nagyrészt déli irányban.

Lassan maga mögött hagyja Tanzániát is (vagy inkább gyorsan?). A Rukwa-tó közelében, az Uwanda vadrezervátum mellett pihent meg (a Katavi Nemzeti Park része). Már csak 30 km-re van Zambiától, s a következő napokban eldől, hogy folytatja-e útját dél felé, vagy visszafordul, s marad Tanzániában.

Miért ne folytatná? Az alábbi térképek és szövegek adnak néhány infót erről is.

Picur útvonala 2014. december 01-07. között. Zölddel jelölve a szombat-vasárnapi repülése.
(Az utolsó piros pont és az első zöld között megtett szombat reggeli útvonala egyelőre nem ismert.)

Talán nem véletlenül ott pihent meg vasárnap este a Rukwa-tó medréhez közel (a Nagy-hasadékvölgy része, a hatalmas Tanganyika-tó és a Nyasza-tó között)?
Pihenőhelye ugyanis 968 méterrel a tengerszint fölött helyezkedik el, de tőle néhány kilométerrel délnyugatira hosszan húzódik egy magaslat, ami 1500-1600 méterrel a tengerszint fölött fekszik. Azaz 500-500 méterrel magasabban, mint ahol megpihent. A Google Föld 3D nézetén látszik is a kiemelkedő fennsík kezdete.

Az előző térképen bemutatott műholdkép részlet 3D nézetben, keleti irányból nézve. 
Ezen talán jobban látható, hogy itt kezdődik Zambia fennsíkokkal szabdalt vidéke, több száz méterrel Picur tegnapi pihenőhelye fölé magasodva.

 

Persze egy 500-600 méteres emelkedő nem valószínű, hogy Picurt visszafogná útja folytatásától, hiszen látott ő már komolyabb hegyeket is. :-)
 
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy már így is a nagy felfedezők között említhetjük, hiszen az elmúlt 5 évben jeladóval megjelölt 46 fehér gólyánk közül eddig mindössze 1 jutott el délebbre (Oliver), 2 jutott el a Rukwa-tóig (Zagyva és Karolína), s egy majdnem addig kóborolt (Apaj).
 
 
Kiemelném még azt a tényt, hogy a fent említett másik négy gólyánk sokkal később érkezett el a Rukwa-tó közelébe. Mindhárman másfél-két hónap múlva, azaz január közepe-vége környékén értek oda. Szóval Picur rendesen belehúzott. :-) 
 
Apaj, Oliver és Zagyva jóval később érték el Tanzánia délnyugati részét, mint Halász Picur.
 

nike free run 5.0 sneakers