Gólyatollas kis Veca, hol jártál ma hajnalban?

Tegnap egy kis áprilisi tréfa után, megérkezett Veca a fészekbe, de utána mi történt? Hol töltötte az estét és az első 24 órát? A jeladó erre is választ ad, a gólya zavarása nélkül. 13:44-kor landolt, utána szinte végig a szirénaoszlop tetején található fészekben volt, csak vacsorázni ugrott le a kertekbe. Éjszakára visszatért a fészkébe, s ott is aludt.

Veca a kertekben és az Derék-patak torkolatának környékén táplálkozott 17-19 óra között
Veca a kertekben és az Derék-patak torkolatának környékén táplálkozott csütörtök este 17-19 óra között

Másnap hajnalban aztán egy kis meglepetést tartogatott. Az Ipoly parti reggeli után nem haza, ment, hanem a szomszédba, ráadásul a szomszéd faluba, az Ipoly folyó túlpartján fekvő Ipolybalogba. A nyolcórás adatot meglátva azonnal sejtettem nem véletlen látogatásról lehet szó. Feltűnt rögtön az is, hogy jellemző helyről ad; a Fő út és a Mikszáth Kálmán utca sarkáról.

Veca mozgása 2015. április 3-án, Ipolybalogon a Mikszáth Kálmán utca sarkán is járt
Veca mozgása 2015. április 3-án, Ipolybalogon a Mikszáth Kálmán utca sarkán is járt

Megnéztem hát a Streetview-n mi is van ott, és a számításom bejött, ugyanis a balogi haranglábbal szemközt egy villanyoszlop van és rajta egy…

Veca mozgása 2015. április 3-án, Ipolybalogon a Mikszáth Kálmán utca sarkán is járt
gólyafészek…(forrás: google.maps)

7:30 és 8:30 között egy jó ideig ebben a fészekben lehetett Veca, hogy pontosan mennyit és miért az nem tudjuk, de biztosan köze van a párválasztáshoz. Az eset annál is furcsább, mert tavaly a sikertelen költési periódus után sokat volt ugyan az Ipoly túlpartján, de Ipolybalogból sosem adott, pláne nem a fészekből.

//satellitetracking.eu/)
Tavaly Veca teljesen elkerülte Ipolybalogot, összes pozíciója 2014.06.20-ai elengedésétől (forrás: http://satellitetracking.eu/)

A nap többi részéről már csak „unalmas” adatok érkeztek, a kedvenc táplálkozó helyekről, illetve a vecei fészekből. Éjjel ismét a fészekben aludt.

 Papp Ferenc)
Veca a fészkében 2015. április 2-án (fotó: Papp Ferenc)

Ja, és este ismét szerepelt Veca a TV2 időjárás jelentésében!

Veca vonulási térképe>>

Öreg gólyáink vonulási térképe>>

Afrikában lévő, illetve hazafelé vonuló jeladós gólyáink térképe>>

Nike Bonafide