Egy jó és egy rossz hír Törökországból – Dalma és Varbó

A három működő jeladós tojó közül Veca már megérkezett a költőterületre, fészekbe jó helyen van. Varbó hosszú ideje, Dalma pedig tegnap ért Törökországba. Utóbbira ma az Iskenderuni-öblön való átkelés vár.

Dalmára (kékkel jelölve) ma Iskenderuni-öböl feletti átkelés vár, Veca (sárgával jelölve) és Varbó (pirossal jelölve) már korábban átrepülte
Dalmára (kékkel jelölve) ma Iskenderuni-öböl feletti átkelés vár, Veca (sárgával jelölve) és Varbó (pirossal jelölve) már korábban átrepülte

Dalma legutóbb március 18-án adott mikor tavaszi vonulása során elérte a Nílus völgyét, azóta semmit nem tudtunk róla. Aggódtunk, mert kedvezőtlen széljárás a Nílus mentén és feltételezések szerint emiatt sok gólya és más vonuló madár torlódhat a térségben. Dalma adatai talán ennek az időjárási és vonulási jelenség jobb megértéséhez is hozzájárulnak majd. Egyenlőre még a korábbi hiányzó telelési adatai érkeznek be, de reméljük hamar hazaér. Annál is inkább, mert már várják. A hím párja, illetve a seregnyi néző kíváncsi Dalma második évadjára a dejtári gólyakamerán.

A hím már várja Dalmát (forrás: dejtári gólyakamera)
A hím már várja Dalmát (forrás: dejtári gólyakamera)

Sajnos, Varbót viszont már hiába várják, tavalyi fészkébe más kell, hogy költözzön. A héten török kollégáink nem kis erőfeszítésének hála bejutottak a katonai reptérre Konyába. Ez nem egyszerű eljárás, főleg egy olyan országban, melynek határán polgárháború dúl és az egész hadserege folyamatos készültségben van emiatt. Viszont Mutlu Salamannak sikerült a bürokráciát meggyőznie bejutott és megtalálta az elpusztult Varbó és egy társának tetemét.

Panorámafotó Varbó megtalálási helyén (fotó: Mutlu Salaman)
Panorámafotó Varbó megtalálási helyén (fotó: Mutlu Salman)

Varbó teteme (fotó: Mutlu Salaman)
Varbó teteme (fotó: Mutlu Salman)

A képen jól látszanak jelölő gyűrűk és a jeladó is, a helyszín is pontosan az, amit megadtunk, az azonosítás így teljesen egyértelmű. Több furcsaság is van az esetben egyik, hogy egy másik gólyatetemét is megtalálták és mind a kettőnek hiányzik a feje. Másik, hogy a fejhiányt leszámítva a tetemek rendkívül épek, nem látszanak rajtuk külső sérülések nyomai. Ezek, illetve a jeladó adatai alapján jelenleg azt feltételezzük, hogy valamilyen reptéri sérülés, esetleg mérgezés kapcsán Varbó egyre inkább legyengült, röpképtelenné vált és fokozatosan vesztett erejéből.

Varbó mozgása a repülőtéren Konyába március 22-27-én, a különböző napok külön színnel jelölve
Varbó mozgása a repülőtéren Konyába március 22-27-én, a különböző napok külön színnel jelölve

Március 26-27-én elpusztult és jó eséllyel egy emlős ragadozó a teteméből a fejrészt a másik gólyáéval egyetemben eltávolította. Annyi bizonyos, hogy a pusztulásban a rendkívüli időjárás is közrejátszott, ugyanis a március 21-ei hóvihar kényszeríthette visszafordulásra Varbót a hegyekből, illetve vonzotta be a reptérre. 

Hóvihar Konya március 21-én
Hóvihar március 21-én Konya térségében (fotó: Mutlu Salman)

Jó lenne kideríteni az elsődleges okot, amely kapcsán ez a két gólya elpusztult, mert könnyen lehet, hogy Varbó halála egy újabb, talán eddig ismeretlen veszélyforrást jelez!?

Köszönet illeti a Varbó ügyben megkeresett kollégákat Franziska Aricit és Dr. José Tavarest, illetve külön köszönet Mutlu Salmannak, aki felderítette az esetet!

Öreg gólyáink vonulási térképe>>

Afrikában lévő, illetve hazafelé vonuló jeladós gólyáink térképe>>

jordan shoes for sale outlet trends